16. 9. 2011

Sklamaný Weiss je sklamaný zbytočne

Bratislavský Slovan včera v Európskej lige prehral so španielskym Bilbaom 1:2. Z toho však domáci tréner sklamaný nebol. Ako som ráno počul v rádiu a teraz čítal v SME:

Súboj na Pasienkoch sledovalo "iba" 6328 divákov, čo zarmútilo aj kouča Slovana. "Mrzí ma tento nezáujem. Na Šeherezádu príde 30 000 ľudí, na klub i hráčov z krajiny majstrov sveta i Európy vo futbale šesťtisíc. Občas sa pýtam, pre koho to vlastne robíme. Ďakujem tým, ktorí prišli," dodal Vladimír Weiss st.

Keďže nám pán tréner poskytol príklad a konkrétny dôvod, môžeme porovnávať.

Na jednej strane Slovan ako domáci tím, Bilbao ako hostia, to všetko v prostredí bratislavských Pasienkov, v situácii, v ktorej sa momentálne nachádza slovenský futbal.

Na druhej strane televízia Markíza ako hostiteľ, herečka hrajúca Šeherezádu ako hosť, v prostredí areálu televízie v Záhorskej Bystrici, v situácii (ešte stále) slovenského televízneho lídra.

Rozdiely, ktoré vidíte a cítite. Nedá sa povedať, že by Bilbao alebo dokonca Španielsko bolo tým, o čom nezanedbateľná časť našej populácie skoro denne debatuje, čo horlivo sleduje. Šeherezáda je iná kategória.

Pasienky a Záhorská Bystrica. Kde je prostredie kultúrnejšie, uspôsobenejšie pre ľudí? Kde sa nahlas nadáva? Kam by ste skôr zaviedli svoje deti, kde sa zabavia?

Ďalej priazeň diváka či fanúšika sa buduje dlho, prešustrovať sa dá rýchlo. Zatiaľ čo Markíza sa stará každý deň ako o svoje peniaze, tak o to, aby boli diváci spokojní (lebo peoplemetre nosia peniaze), slovenský futbal je už dlho o inom. Nech sa na mňa nikto nehnevá - hlavné sú body a tie sa za umelecký dojem nedávajú, že?

Tak by som mohol pokračovať ešte dlho, ale načo? Je to jasné... pokiaľ sa slovenský futbal nespamätá, iné športy rady zaujmú jeho miesto.

A nie, predražený Národný štadión tomu nepomôže. Kultúrne prostredie nemusí byť predražené. I keď - o to tu zase nejde, že?

Disclosure: Nebol som ani včera na Pasienkoch, ani v auguste na Šeherezáde. Nemám nič s Markízou, ani s futbalovým zväzom (našťastie). Keď na to príde, oveľa radšej si pozriem futbalový zápas (videl som ich veľa) ako Šeherezádu (nevidel som ani jeden diel).

P.S. Zabudol som na jeden podstatný detail. Šeherezáda bola tuším zadarmo, futbal asi úplne zadarmo nebol...





5 komentárov:

spomalená bublinka povedal(a)...

no Šeherezáda bola síce zadarmo, ale na to, aby som sa na ňu išla pozrieť by mi museli zaplatiť hoooodne veľa :)
ale rovnaký postoj mám aj k návšteve futbalových zápasov..

Lev bez hrivy povedal(a)...

No veď každému podľa jeho gusta, len sa čudujem, že sa Weiss čuduje. Futbal za veľa peňazí je na Slovensku momentálne menším ťahákom ako Šeherezáda zadarmo.

spomalená bublinka povedal(a)...

ja sa čudujem, že sa u nás ešte niekto je schopný niečomu vôbec čudovať :D

Anonymný povedal(a)...

Navstevnost na futbal kvoli cene - to je len ospravedlnenie od trenerov a funkcionarov. Ak by sa bolo na co pozerat, ludia by si raz za 1-2 tyzdne za 3eura na futbal zašli. Okrem toho ženy a deti to maju zadarmo. To nie je o financiach - tie su len vyhovorka nevykonov.
Jozo

Rori povedal(a)...

Mal som to stastie a bol som na NHL zapase (aj ked len predzapase) a videl som co je to zabava a preco ludia chodia na to. Nielenze na ploche sa hraci snazili, ale aj prostredie okolo bolo super (tym okolo myslim okolo ladu - teda cely stadion). U nas? Nadavky, agresivita, velakrat slabe hracske nasadenie ...

Hovorim o hokeji - ale predpokladam, ze futbal je na tom tak isto ...