27. 7. 2008

Vývoj v oblasti ženskej spodnej bielizne

Včera sme si vyrazili na hrad Červený Kameň.

Prehliadka bola veľmi zaujímavá, jediný malý čierny bod má sprievodkyňa za to, ako nás hnala. Nie slovne, len vždy tak postávala pri dverách, ktoré sa už-už akože chystala zavrieť, teda psychologicky.

Po znárodnení hradov a zámkov na Červený Kameň pozvážali mobiliár z celého západného Slovenska. Preto tam možno vidieť nakombinované tematické izby z rôznych slohov - renesančnú, barokovú, rokokovú, tereziánsku, empírovú.

Popri histórii hradu, nábytku a Uhorska sa výklad trochu venoval aj histórii ženského odievania. Konkrétne sa hovorilo o zime, ktorá bola na takom hrade, z čoho mali ženy v priesvitných šatoch tzv. mušelínové choroby (chronické prechladnutia a tak.)

Žiadna spodná bielizeň. Tá sa vraj objavila ako švihom čarovného prútika a hneď v podobe hrubých spodných nohavíc až po kolená. A odvtedy ako ide čas, sa bielizeň stále skracuje, na bombarďáky, bežné nohavičky až k tangáčom.

Keď to takto pôjde ďalej, nohavičky (sprievodkyňa hovorila zásadne spodné nohavice) už čoskoro zase zmizne.

P.S. Ešte dodám, že v pánskom salóniku s prekrásnym kartovým stolíkom bol aj záklopný záchod, vraj pokojne pred sebou kadili. Iný ČAS, iný mrav, hoc aj kraj zostane.


9 komentárov:

etharios povedal(a)...

fekalisti...

Blueska povedal(a)...

No tak v lete, keď je naozaj teplo, ani nemusia byť a dokonca je to aj zdravšie :o)

Lev bez hrivy povedal(a)...

Etharios: toto slovo v dave nepadlo, ale krcenie nosmi a znechutene komentare boli hojne.

Blueska: ale si predstav v zime... ony tam v tych kamennych hradoch, nevykuritelnych, len v zaclonach... oblicky museli inac trpiet.

Blueska povedal(a)...

Šak to, keď si to predstavím ...
Občas si vravím, že som sa mala narodiť v celkom inom storočí, ale zakaždým, keď si predstavím takéto veci, o hygiene nehovoriac,tak vždy ďakujem za 21 storočie :o)

Lev bez hrivy povedal(a)...

Ani to 20. nebolo z pohladu zdravia a hygieny uplne najhorsie :-)

germa povedal(a)...

prečo sa to volá spodná bielizeň, keď 1.jedna časť je zaručene vrchná, 2. keď niektoré dievčence chodia v takej bielizni po ulici?

etharios povedal(a)...

2germa:to je len kryci nazov..

Lev bez hrivy povedal(a)...

Presnejsie, kryci nazov je to v pripade, ze ona bielizen nie je zakryta. Pokial je zakryta, kryci nazov netreba a skutocne je spodna z hladiska vrstiev medzi povetrim a kozou.

P.S. Ta koza hore ma makcen alebo nema? Pokial sa bavime o tom, o com bola rec na hrade, tak jednoznacne makcen ma.

palculienka povedal(a)...

na Cerveny Kamen som zobrala drahého, ale spodné pràdlo tam nebolo, dokonca ani slàvna zbierka zbrani, lebo ju tyzden predtym odcudzili :)
no a tie toalety, tak màm doma dva takéto zàchody, ale uz len ako starozitnost ;o) Je to drevenà bednicka na nozickàch a v tom je vlozeny nocnik s krytom a na vrchu debnicky je poklop :) v UK ich je este dostat na starozitnickych trhoch :)