17. 7. 2007

Aféra dňa: desať korún

Ministerstvo práce a sociálnych vecí navrhuje od septembra zvýšiť detské prídavky o 10 Sk.

Nie je to veľa a v článku je citovaná Oľga Škorecová z ministerstva: "Zvýšiť prídavok na dieťa o desať korún sa rezort rozhodol s prihliadnutím na možnosti štátneho rozpočtu a predpokladanú mieru inflácie v roku 2007."

Predpokladaná miera inflácie je 2%, takže prídavok by sa mal zvýšiť z 540 Sk na 550 Sk.

Samotná suma 10 Sk vyvolala jednoznačne negatívne reakcie, niektoré doslova hysterické. Keď sa sústredíme na SME blog, neprekvapili Mária Kohutiarová, matka 6 detí, ani Igor Surovčík, ktorý na nikom z vlády zásadne nenecháva ani nitku suchú, ani Matej Hospodár, ktorý je úplne rovnaký. Prekvapil ma však Richard Sulík, ktorý svoj príspevok poňal fejtónovo a nevyužil možnosť rozumne vyložiť svoje argumenty proti relatívne logickému zdôvodneniu využívajúcemu ako argument infláciu. JA by som to ocenil.

Nejde totiž o to, že by zvýšenie o 10 Sk malo priniesť napríklad jednému dieťaťu o 10 gumovitých rožkov viac, ako sa nám ironicky usiluje nahovoriť Čokomilka (alebo Mária vyššie).

Ide o to, že pri zvýšení zohľadňujúcom takýmto spôsobom očakávanú mieru inflácie, by za celkovú sumu prídavkov po zvýšení o 10 korún malo byť možné kúpiť približne také isté množstvo tovarov a služieb ako pred rokom.

Ale to už neznie tak dramaticky a neľudsky, čo? Navyše niektorí kričiaci sú v iných prípadoch tvrdo pravicoví a každé rozdávanie kritizujú, zatiaľ čo keď vláda ide dať relatívne málo, zrazu by rozdávali...

Mne osobne celkom rozumne znejú iné dva argumenty poukazujúce proti takémuto opatreniu:

1. Kvôli takému relatívne malému zníženiu prídavkov sa napíšu stohy papiera, úradníci zatratia súhrnne niekoľko rokov pracovného času a minú sa milióny na réžiu. Pomer cena/výkon je zúfalo vysoký.

2. Pokiaľ súčasná vláda hodlá vystupovať sociálne a podporovať rodinnú politiku, mala by podľa toho stanoviť svoje priority a sociálne slabším rodinám s deťmi by mala pridať adekvátne viac, nielen na zachovanie tých tovarov, čo im minulý rok zanechala predchádzajúca vláda. Hm?

Kto chce psa biť, palicu si nájde.

Aj lev si ju nájde.


1 komentár:

germa povedal(a)...

ja sa idem zblázniť od radosti - na rodinných prídavkoch získame 20 korún a daňovom bonuse 30!!! 50 x 12 = 600 korún ročne!!!!