16. 1. 2013

Dva životné zážitky



Viete, aký som už ja starý lev? Nuž, veľmi. A tak málo som v živote zažil, mám ho strašne jednotvárny. Tak strašne, že sa veľmi teším, keď zažijem niečo nové. V poslednej dobe som mal životné zážitky vyslovene šťastie. Až dva za sebou.

Prvý.

Boli sme vonku s levicou a jedným mláďaťom. Normálna zimná prechádzka, chápete, zasnežený chodník, to si v Bratislave treba užiť, tiež to nie je každodenná vec.

Levíča už bolo trochu unavené a vtedy čo? Vtedy levíčatá neposlúchajú a začnú vyvádzať. Bolo to v norme, aj sme sa s levicou bavili, ale bolo poznať, že už ho nemáme pod kontrolou.

V takých chvíľach sa najmä v obchode stáva, že sa úplne cudzí rodič zastarie, či má mláďa zobrať domov - a mláďa hneď poslúcha.

Vonku sa to moc nestáva, ale tentoraz išla práve okolo staršia pani. Zdráham sa napísať babička, lebo ... lebo to sa hneď dozviete, prečo.

A spustila: "Fíha, kto to tu nepočúva? Veď musíš počúvať mamu. Aj dedka!"

Druhý.

Nastúpil som do trolejbusu. Zdalo sa mi vnútri niečo čudné, ale neprišiel som hneď na to, čo to bolo. Nie, bezdomovec to nebol, tí sú síce humáč, ale práve kvôli tomu ich viem identifikovať.

Po chvíli som si všimol dym. Pozriem lepšie - a od údivu som použil úplne slušnú otázku:

"Prosím vás, vy tu fajčíte?!"

Fakt, ženská vedľa mňa (no dobre, povedzme to na plnú hubu, Rómka bola a nebola sama, ale s mužom či frajerom) žmolila v ruke dymiace žváro a prisvedčila mi.

Keď nereagovala na môj podnej na zahasenie, zabúchal som na búdku šoférovi, že čo to akože má byť, že by s tým mal niečo robiť.

Robil. Vyšiel von, a presviedčal ju, aby to zahasila. Medzitým babka na sedačke oproti: "Viete, ono nám to fakt vadí, ja mám priedušky..."

Toto ma fascinuje. Ľudia sa nechajú v pohode utláčať, znášajú aroganciu ako teľce. Veď ich tam bolo aspoň dvadsať, čo museli vidieť, ako dotyčná hulí. A nikto nič.

Fakt, fajčenie v trolejbuse, to som ešte nezažil. Mimochodom, od šoféra sa presvedčiť nechala. Aby ju nevylúčil z prepravy, kua.




5 komentárov:

Unknown povedal(a)...

Prvá - humorná a druhá - humusná. To už čo je, kanálová úroveň.

w-abt povedal(a)...

Prvá je fajn, má prekvapivý záver.
Zažil som rôzne obdobia, raz mi hovorili "mladý pán", neskôr "šéfe" a keď ma Vietnamec oslovil "ujo", vedel som, že je zle... :)

wicked lady povedal(a)...

ze dedka. ty moje chudiatko! eh, ale take soky zazivam aj ja, ked mi 16-rocni vykaju, proste to co uz ma byt??
inak a to fajcenie v buse, som myslela ze to len pubertaci praktikuju...bleh.

Sezka povedal(a)...

ja som to zazial v nemecku, ze typoek fajcil v autobuse a kazdy drzal hubu

Mimo.ň povedal(a)...

Zažila jsem mladé Rusy v metru (na konci trasy B, těsně před půlnocí) - čudili všichni tři. Je fakt, že z toho tunelu táhnou často podivnější smrady... na druhou stranu asi jsou k tomu zákazu důvody, že. Nicméně - ani strážný, co vylezl z boudy, s nimi nic nezmohl. Zahnali ho zpátky. Pokračování neznám, bála jsem se, že mi ujede poslední souprava... dodnes myslím na to, zda si zavolal městskou policii nebo to nechal vyhnít.