25. 3. 2009

Uraveň Sulika padajet

Vynorila sa dnes v diskusiách na SME celkom vtipná historka o tom, ako sa starý ujo nedostal do karavanu. Hlavný protagonista musel mať guráž a ktovie, či si to autor diskusného príspevku nevymyslel. Ale...

Za necelé tri hodiny sa na portále topky.sk objavil "komentár" pod názvom KOMENTÁR Richarda Sulíka: Prezident na autosalóne.

Čo urobil Sulík? Napísal kratučký úvod, jednu vetu, a potom prepísal (s pridaním diakritiky) celú historku tak, ako bola na SME.

To je komentár?

To je komentár od človeka, ktorý podľa niektorých ľudí je budúcim vodcom zoskupenia rozumu proti súčasnej vládnej garnitúre? (Poznamenávam, že úmyselne šetrím silné slová, lebo naša vláda mi robí vyražky každý deň.)

Nie, to nie je komentár. To je prešľap gigantických rozmerov.

Sú len dve možnosti. Buď v tom Sulík nemá prsty a niekto len zneužil jeho meno. Bodaj by to tak bolo.

Alebo, a z tej možnosti som smutný, Sulíkova úroveň klesá, či priam padá voľným pádom. Okydávanie človeka niečím skopírovaným z internetu, pekne. Netiketa, či skôr jej absencia (veď ani nenalinkoval zdroj), no pekne. Priam parádne.

Doplnenie 21:15 - Sulík uznal, že pretiahol strunku. Pozdáva sa mi, že mu to došlo tak rýchlo. Neprekvapuje ma, že historka je vymyslená, bola too good to be true. :-)

6 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

??? preslap je skor tvoj post. v tej prvej vete je predsa napisane, ze ide prerozpravat internetovu historku. a cele sa to konci podpisom, autor neznamy. cize z tvojho rozhorcenia zostava iba to, ze sulik na topkach rozprava anekdoty. a? mal som dojem, ze chces naznacit, ze kradne. precital som a vidim, ze si mimo.

Lev bez hrivy povedal(a)...

Ako vidim, Sulikov "komentar" uz z netu zmizol.
Pod komentarom si vacsina ludi predstavuje nejake vyjadrenie stanoviska komentujuceho.
Prerozpravat znamena volne povedat svojimi slovami. Nie prepisat od slova do slova.
To je dalej v rozpore s netiketou, ak Ti toto slovo nieco hovori. Zvlast, ked sa vynecha odkaz na povodny zdroj, web totiz umoznuje linkovat, ako som to urobil na zaciatku clanku.
Posledne dve veci znamenaju kradez obsahu, bez ohladu na jeho kvalitu.
No a nakoniec z cisto medziludskeho hladiska, ked niekto niekde napise nejaku hanlivu historku o konkretnom cloveku a iny clovek, ktory by chcel byt etalonom moralky, ju nekriticky prevezme, etalon moze nanajvys ocakavat zalobu.

Este stale je sanca, ze to nebol Sulik, ze len niekto zneuzil jeho meno. Osobne cakam na chlapske vyjadrenie.

Anonymný povedal(a)...

mne sa zda, ze nafukujes zbytocnu bublinu. uz aj ten nazov tvojho postu je zbytocne nafuknuty. na zaklade coho? na zaklade toho, ze si myslis, ze to ani nebol on? ale ok, suhlasim s castou, ze to nebol komentar. ale to je tak vse. aky povodny zdroj? aj ten kto to pisal, pisal, ze to ma z druhej ruky. ok sulik to mohol nalinkovat ale podla mna nemusel. nic to na veci nemeni, pretoze v podstate prerozpraval vtip, ktory prerozpraval uz predtym niekto iny. a uviedol, ze je to historka z internetu, ktorej autor je neznamy. ...etalon moralky, hanliva historka, nekriticky prevezme, ocakavat zalobu... to hadam srandujes, nie? ..sam na uvod pises, ze historka je vtipna, a svojim sposbom, hoc linkami, ju tiez siris. nie si potom aj ty na sulikovej strane?

ok, ale mier. ja ta nejdem bit :-) len mam dojem, ze zbytocne zvelicujes.

Lev bez hrivy povedal(a)...

Kladiem nanho od zaciatku prisne kriteria, lebo po dlhych rokoch sa ukazal clovek, u ktoreho bola sanca, ze by ma mohol adekvatne reprezentovat. Nesplnenie tychto kriterii hodlam pranierovat, pokial si budem mysliet, ze mi Sulik za to stoji a ze moze byt mojou volbou. Pokial prestane byt mojim favoritom, uz sa z neho budem len vysmievat.

Nazvy su notoricky nafuknute. Dokonca nazov som mal ako prvy a vyjadruje moje rozcarovanie.

Unknown povedal(a)...

Nuž, ak to skutočne bol Sulík, tak je to naozaj mierne sklamanie. Mne to tiež prišlo emailom. Vtipné, ale zjavne nepravdivé, resp. neoveriteľné.

Ten komentár - pôvodne som dúfal, že niekto hackol topky, ale nevyzerá to tak.
Alebo je aj toto hack... :-)

Ale iste, vadí mi to kvôli vysokým nárokom. Možno to bola iba chvíľková strata pozornosti pri nápore informácií.

Anonymný povedal(a)...

lev, to je v poriadku, ze donho hryzies. ba co v poriadku, dobre to je! vnimam to podobne. akurat myslim, ze stacilo hryzt preto, ze sa znizuje ku rozpravaniu vtipov, co publikuje ako "komentar". naznacovat, ze to je vlastne kradez bola dla mna nadpraca.

jeho rekacia mna osobne u(s)pokojila. mne staci, ked si zachova schopnost sebakritiky, sedlacky rozum, pravdovravnost a priamociarost. tu ked ho do volieb nenacapam na hruskach, je v suchu. byt etalon (cohokolvek) od neho neocakavam :-)