11. 2. 2008

Keď už sme u toho zrovnoprávňovania...

Germa má post o nerovnakom zaobchádzaní s fajčením a pitím alkoholu v krčmách. Tak fajčiť má byť zakázané a piť sa môže? Aká tu je rovnoprávnosť v prístupe štátu k drogám? Zrovnoprávniť! (?) :-)

Iným zrovnoprávňovaním, ktorého významnými predstaviteľkami boli sufražetky, je zrovnoprávnenie postavenia mužov a žien v spoločnosti. Kam sme to dopracovali?

Čo si budeme navrávať, štatistiky hovoria jasne, ženy za tú istú prácu dostávajú menej. Navyše sa u žien počíta s tým, že robia doma a muž má rodinu zabezpečiť. Akademickí ekonómovia preto prišli s myšlienkou daní závislých od pohlavia - muži by mali vyššie sadzby ako ženy, aby nakoniec skončili za rovnakú prácu narovnako.

(Dnes sa bohatci sťahujú do daňových rajov, aby ušetrili na daniach. Koľkí muži by si dali odfiknúť párok a preoperovať sa na ženu kvôli nižším daniam? Harpagon - kto ďalší?)

Dane závislé od pohlavia už nie sú len akademickou témou. Konzervatívna Španielska Partido Popular z nich urobila tému volebnej kampane. Že vraj konzervatívna strana, no to určite, za taký revolučný návrh by sa nemusela hanbiť ani Marie Kabrhelová.

Ale nie je všetko zlato, čo sa blyští a celkom možné, že dane založené na pohlaviach by mohli mať aj viacero negatívnych dôsledkov. Asi najdôležitejší: je to ďalšia erózia rovnosti pred zákonom. To už by sme mohli mať dane závislé od dosiahnutého vzdelania, počtu stoličiek v byte, hustoty porastu hrude...

Počujete pán Sulík? Nepočujete, lebo toto je len taký šepot. Ale ak toto v Španielsku prejde, rozlúčme sa naveky s prehľadným daňovým systémom.

Amen.



3 komentáre:

germa povedal(a)...

a čo v prípade, keď žena predsa len zarába viac?

Lev bez hrivy povedal(a)...

Taka bude blahorecit ostatnym zenam, ze zarabaju menej, lebo dane bude mat nizsie ako rovnako zarabajuci muzi.

Blueska povedal(a)...

aj som chcela niečo múdre napísať, ale smejem sa na "odfiknutom párku" :o))