24. 9. 2010

Mierne neprebudený rosničko

Keď pominiem okukaného dr. Iľka, predpoveď počasia v televízii hlásia temer bezvýhradne levice. Počnúc mladučkými anorektickými pipkami a končiac povedzme levicou krv a mlieko Taťánou Míkovou na ČT1. Možno neviete, že ona sa už za svojho života stala legendou spodobnenou ako idol drsného chlapa v jednom románe. Žiadna jej predpoveď mu nesmela ujsť.

Práve o ČT1 je dnešný postreh. Ranné počasie im pred pár minútami hlásil muž. Mladý, s mierne divokými vlasmi, v khaki bunde. A mierne neprebudený, lebo jazyk sa mu plietol ako po fláme, snáď v každej druhej vete sa zabreptol. Snažil sa napraviť to silnejšími gestami, akosi sa vyhecovať, ale výsledok bol... ehm... zaujímavý.

No najzaujímavejšie bolo niečo iné. Ten mladý muž hovoril po slovensky.

Áno. Na ČT1, v rannom bloku, počasie po slovensky.

Akosi si neviem niečo podobné predstaviť u nás. Veď televíziu, ktorá by sa na niečo podobné odhodlala, napríklad na predpoveď počasia v češtine, by svojstojní utĺkli rečami a nebol by vylúčený i postih nejakou tou Radou. To posledné možno nie, pokiaľ je čeština u nás postavená na roveň slovenčine. Ale i tak by to podľa mňa žiadna televízia neriskla.



Žiadne komentáre: