29. 1. 2010

Proti čiernobielosti

Už to tu kedysi bolo. Aj na Slovensku. Ale je to tu opäť. Vysvetlím.

Momentálne sa ako huby po daždi množia prejavy nasledovného typu:

"X je kretén, hajzel a ojebávač - a ten kto kritizuje jeho súpera Y, je určite v jednom šíku s X."

Prepáčte mi tie sprosté slová, ale ešte zďaleka nevystihujú mieru emócií, ktoré sa postupne zdvíhajú a ktoré porastú do nebies.

Aby som bol konkrétny. Dnes som si v SME všimol tento výstižný komentár Lukáša Filu.

Povedzme si otvorene, že SDKÚ má problém. Nejdem teraz riešiť, či by ho pomohol neutralizovať odchod vedenia, ich superlepidlo zjavne funguje a ja nie som chemik, aby som hľadal rozpúšťadlo, ktoré by pomohlo ich odstrániť zo stoličiek.

Problémom širším však je, že hneď sa nájdu fanatici, ktorí kritiku SDKÚ, poťažmo opozície, považujú za podporu vlády. Takých čiernobielo vidiacich je mnoho a zdá sa, že stále viac.

Lenže také jednoduché to nie je.

Hlupáci, podvodníci a zlodeji zostanú hlupákmi, podvodníkmi a zlodejmi bez ohľadu na to, či sú vo vládnej koalícii alebo v opozícii. Aj jedni, aj druhí si zaslúžia kritiku. Podvodníci a zlodeji navyše i opovrhnutie slušných ľudí.

Aj preto je dobre, že premiér vytiahol hnus, ktorý vytiahol. Dúfam, že to konečne spustí katarziu opozície, veď v opozičných stranách je pekných pár slušných ľudí (optimisticky verím, že to nie je len optimizmus). S ohľadom na blízkosť parlamentných volieb je už asi trošku neskoro, ale...


5 komentárov:

Riddick povedal(a)...

No sérrus, Lev! Ja sa nebudem stavať ani na jednu stranu, lebo oboma opovrhujem rovnako. V zásade by som povedala, že u nás koalícia vždy kradne a opozícia vždy sabotuje koalíciu - čo je vlastne jej úloha, len ľudia radi zabúdajú, že politika je špinavá hra tých najšikovnejších zlodejov. Opozícia je navyše nasrdená na koalíciu, lebo práve nemôže kradnúť až tak vo veľkom, ako to robí koalícia, ktorá má v rukách opraty. Potom si koalícia a opozícia prehodia miesta a začne všetko odznova :-) Ovšem ak sa ktorejkoľvek strane podarí taký kapitálny kúsok ako teraz Ficovi - nájsť súperove slabé miesto a doslova ho odpáliť na jeho vlastnej chybe - vtedy treba len zatlieskať. Možno také o pár rokov zase niekto vyvedie Smeru ;-) Ale myslím si, že oni sú veľmi opatrní ;-)
Pointa? Kradnú všetci. Milióny a miliardy. U nás je to tak. Prečo by nekradli, keď môžu? Boli by sprostí. Len škoda, že niekde uprostred toho honu za astronomickými sumami sa stratil ten pôvodný zámer, viesť krajinu v prospech jej občanov... O to sa už dávno nikto nestará.

Riddick povedal(a)...

A dodala by som ešte, že občania sa tiež veľmi nestarajú... :-)

Lev bez hrivy povedal(a)...

Ked mna to tak stve... :-(

Riddick povedal(a)...

Veď to je normálne. Aspoň vieš o tom napísať kultivovane, na rozdiel od stoviek či tisícov ľudí, ktorí sa bezhlavo rozčuľujú v internetových diskusiách najväčších denníkov :-)

Lev bez hrivy povedal(a)...

Neviem veru, ci som od nich odchodnejsi. Vulgarizmy som pouzil, nic som nevyriesil... :-(