20. 4. 2009

Pozor na hmotnosť alebo objem

Ak sa vám bude zdať, že múka alebo mlieko sú nejako nezvyčajne lacné a v dôsledku toho ich "výhodne" kúpite, môžete sa statočne obabrať.

I u nás už totiž začali platiť predpisy podľa európskej smernice, ktoré povoľujú neštandardné balenia aj tam, kde to doteraz nebolo bežné, či dokonca možné.

800 ml mlieka.

789 g múky.

A cena o voľačo málo nižšia než za liter alebo kilogram.

Osobne si množstvo nakupovaného tovaru a jednotkovú cenu v samoobsluhe (super/ hyper- a mega-marketoch) všímam. Keď natrafím na niečo nezvyklé, ešte sa možno ozvem.

Zatiaľ si znamenám slová výrobcov:

"To, že výrobcovia zmeny nateraz nechystajú, potvrdil aj Dušan Pleško zo Slovenského združenia pre značkové výrobky: „Doteraz používané gramáže sú praktické a spotrebitelia sú na ne zvyknutí." Zmeny balení zatiaľ neavizovali ani členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, povedal jej hovorca Stanislav Nemec."

Priatelia Česi majú trefné porekadlo: "Povídali, že mu hráli." Ak to je pravda, tak najskôr preto, že ani výrobcovia a obchodníci si novú legislatívu nevšimli, podobne ako prakticky nikto.


2 komentáre:

dusoft povedal(a)...

ja mensie balenia vitam, nerad vyhadzujem potraviny a ked zije clovek sam, casto mu nic ine neostava.

to, ze ci si niekto neda pozor, ked hce kupit 1kg a kupi 856g, tak to snad nebudem riesit zanho a je to jeho problem.

ale dik za info, ani som nevedel, ze este aj na toto existuju regulacie. socialisticky absurdistan.

Lev bez hrivy povedal(a)...

Suhlasim s tym, ze je vec kazdeho cloveka, aby sa presvedcil, ze kupuje to, co si mysli, ze kupuje. Sam tak robim. Islo mi aj o to, aby si ostatni vsimali, aj ked to dosial nerobili. :-)