21. 11. 2008

Na Alžbetine meniny...

... ma levica konečne dotiahla na Bathory. Ona čakala veľa, ja som očakával strašne málo. Výsledok?

Pozitívne hodnotím výpravu. Nemyslím davové scény, bolo ich na môj vkus priveľa a samoúčelných. Aký zmysel má nahnať tristo či koľko komparzistov do kostýmov, zrežírovať bitku s Turkami ako naozaj v stredoveku, potom z nej použiť niekoľko desiatok sekúnd a pritom v zásade nepohnúť dej?

Dobré však boli tie kostýmy. Museli stáť majlant.

Dobrý bol aj Roden. Niekedy by som ho rád poznal ako skutočného človeka, nie ako herca. Či je aj v súkromí taká komplikovaná osobnosť ako postavy, ktoré kedy hral. A vlastne väčšina hercov bola ok.

Neutrálne (pre niekoho možno napodiv) hodnotím dej filmu a jeho možnú reálnosť. Je mi jedno, či sa Jakubisko snažil o iný pohľad na Bátoryčku. Či to aj tak mohlo byť, alebo je to vyfabulované od začiatku do konca, vyberúc si na to z historicky doložených faktov len to, čo sa hodí. Veď je to film, preboha, nie je to vedecká práca.

Aj psycho scény boli také jakubiskovské, neprekvapili, neurazili.

Nepáčilo sa mi, popri už spomínaných davovkách, niekoľko ďalších vecí. Na akože komických mníchov nejdem plytvať slovami. Aj podľa levice by filmu nezaškodil zostrih, slušivý, tak na dve tretiny povedzme, bolo to príliš rozťahané. Do logiky filmu mi nezapadal ani vzťah Alžbety s Karavadžom, strávili spolu hromadu času, no až nevinná epizóda v Sárvári spôsobila, že sa niečo donieslo Nádašdimu. Nelogické.

Z filmárskych nedostatkov by som spomenul jeden dynamický. Keď sa ide niekam na koči, tak je vidieť, ako sa koč v jednom kuse natriasa. Ale pri pohľade dovnútra koča, či dokonca naschvál z koča von krajina ubieha úplne hladko. Nemuseli to natáčať v aute na asfaltke...

Celkovo by som súhlasil s germiným verdiktom: vidieť. Dodávam, že stačí raz. Keďže moje očakávania boli malé, dalo sa. Ale za tie peniaze (nie moje, ktoré som zaplatil kinu, myslím tie, čo sa vyplieskali na produkciu)...



3 komentáre:

germa povedal(a)...

:) Máme rovnaký vkus?

Lev bez hrivy povedal(a)...

Asi nie rovnaky, myslim, ze som menej poeticky nez Ty, ale Batorycka prosto nesadla. :)

germa povedal(a)...

veď si predsa lev - chlap! Poetika musí ísť bokom :)