15. 4. 2008

Tomanová odkrajuje, Kouřil ráta

Len v skratke pár bodov, lebo však niektoré fakty ste asi čítali - počuli - videli.

Dedičia sporiteľa v druhom pilieri, ktorý ešte nepoberal dôchodok, podľa dnešného nastavenia druhého piliera zdedia ním nasporené peniaze. Môžu si s nimi robiť, čo chcú.

Šéf Sociálne poisťovne Berny minulý týždeň prišiel s kritikou skutočnosti, že si za ne môžu kúpiť napríklad elektroniku. Do ..., veď sú to ich peniaze, tak prečo by si nemohli?!

Pani - prepytujem - ministerka Viera Tomanová teraz myšlienku rozvinula a v rámci globálnej kampane za totálnu elimináciu druhého piliera salámovou metódou navrhne nasledovné: peniaze už nebudú vyplatiteľné, ale pripíšu sa na účet oprávnených osôb (dedičov). Detaily a komplikovanejšie situácie (dedič mimo druhého piliera, už dôchodca a pod.) sa zatiaľ neriešili.

Zámer je jasný - vyštvať z druhého piliera do prvého čo najviac ľudí.

A čo na to Víťa Kouřil, známy to bloger zdravého rozumu a zhodou okolností aj jeden z bossov VÚB Generali DSS?

No predsa chytil zdravý rozum do hrsti a nechal si svojimi ľuďmi prerátať, či je to pre DSS výhodné alebo nie. Na jednej strane možno nejakí nasratí naštvaní sporitelia odídu, ale na druhej je možné, že veľa peniažkov, ktoré by sa podľa dnešných pravidiel odkotúľali, zostane pod správou DSS a tak zisky by mohli byť vyššie.

Jeho ľudia však asi ešte rátajú, výsledok je neistý, takže zatiaľ len opatrne pripustil, že "možno nie je správne, ak sa dôchodkové úspory môžu použiť na spotrebu." Možno je, možno nie. Čuchá prachy.

Každopádne levia pamäť mi ešte slúži, takže si veľmi jasne vybavujem pani - prepytujem - ministerku Vieru Tomanovú, ako v prvej vlne globálnej kampane za totálnu elimináciu druhého piliera salámovou metódou prišla s prevratnou myšlienkou, že vystúpenci si budú môcť našporené peniaze okamžite vziať a spotrebovať. Vidíte ten dokonale mantinelistický myšlienkový presun?

Je to riadna ... ech, nejdem nadávať, keď už som sa temer úplne zdržal hrubých výrazov doteraz, na konci postu si to nepokazím.




5 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Je to obdivuhodná snaha ako dodatočne vymýšľať logicky znejúce argumenty, ktorými sa má podporiť realizácia starej politickej úlohy, ktorá je v rozpore so záujmom občana, ale je v záujme posilnenia toho spoločného = vládneho.

Lev bez hrivy povedal(a)...

Podla mna ani tak nejde o dodatocne vymyslanie argumentov ako skor o skusanie vsetkeho mozneho. Vyvolame presun dostatocne velkeho mnozstva ludi akciou X? Skusime, uvidime. Ak sa nezadari, skusime akciu Y. Akciu Z v ramci tradicie tiez. Atd. Kym sa nedosiahne vitazstvo.

Blueska povedal(a)...

Leeeeev, nepíš o politike, nerozumiem jej :o)

Lev bez hrivy povedal(a)...

Blueska, to je prave pruser tejto doby. Rozumie jej malokto. Inteligentnejsi ludia nad tym mavnu rukou, ovplyvnitelnejsi pocuvaju krasorecnych hnupov a idu za ich hlasom ako za Sirenami.

Pokusim sa zase nejake domace temy... :-)

Blueska povedal(a)...

Díky, máš to u mňa :o)