28. 8. 2012

80. roky


Nehaňte ma za moju spomalenosť. Pokiaľ ste si to všimli sami dávno, nečudujem sa. A že ja som si to všimol až teraz, no čo, som spomalený najmä preto, aby ste vy všetci vedeli, že ste rýchli (a rýchle).

Akosi som si to všímal od začiatku leta. Začalo to slnečnými okuliarmi. Nejako sa nám rozmohli veľké slnečné okuliare s kovovými rámikmi. Ako z 80. rokov.

Ešte dnes mám v živej pamäti, keď ma pred plus mínus pätnástimi rokmi vtedajšia najdôležtejšia levica doslova dokopala ku kúpe iného vzoru rámu než populárnych žbirkoviek. Tak populárnych... boli populárne v 80-tych rokoch a u mňa boli populárne ešte v rokoch 90-tych, keď už u ostatných populárne neboli a u mojej levice zvlášť.

A sú tu späť! Zatiaľ v podobe slnečnej, ale tuším, že v zime uvidím nejedného mladého leva (či levicu) s klasickým dizajnom. Vtedy nastane čas zabehnúť do pivnice, vyhrabať starý rám a nechať si ho v optike vyglančiť a naplniť súčasnými dioptriami. Juch.

Druhým znakom je pomalé objavovanie sa digitálok na rukách. Zaregistroval som, ale tuším minulý týždeň o tom bol aj článok v SME. Juch, ak korózia nezožrala moje digitálky z 80. rokov, nahradím nimi súčasné tikitálky, len to tak luskne. A budem in!

Na posledný pozorovaný prejav 80. rokov si zatiaľ netrúfam. Neviem v ktorom Danci, či Dirty alebo Flash (a v milióne iných filmov a najmä v realite 80. rokov) boli v kurze ženské tričká s jedným plecom vystrčeným. Mne to síce pripadá, že dotyčné levice si nevedia tričko obliecť rovno a majú ho veľké, takže im nešikovne padá. Ale ony vedia, prečo ho majú nakrivo.

Nejuch. Tak na toto si fakt netrúfam. Možno raz...

... niektorú upozorním, že má tričko nakrivo a že jej lezie von, oné, plece - a obdarí ma pohŕdavým pohľadom, ak mi hneď jednu nevylepí. Nie. Ani na to si netrúfnem. Len rozprávam.

Ale 80. roky sú už podľa mňa tu.







12 komentárov:

spomalená bublinka povedal(a)...

a ja ťa tu akurát čítam v jednom takom tričku (zohnať ho bola celkom fuška) a tak si ho naprávam, aby mi obe ramená vytŕčali zhruba rovnako :)
ale na tvoje utešenie, na ulici ma v ňom nestretneš :)

KS povedal(a)...

Jáááj, tričko na jedno rameno som voľakedy mala, ale vyzerá to debilne, lebo aj tak mi odtiaľ trčí ramienko podprsenky, takže celý efekt ide do prdele. Či ty myslíš také veľké voľké, čo vyzerá, že je na upratovanie / na spanie?
Aké škule nosil Žbirka?
A digitálky? Pfff, to mne sa viac páčia hodinky na retiazke do kapsičky na veste. Lenže vo veste to väčšine ľudí vôbec nesekne...
Ale ja som staromilec.

Lev bez hrivy povedal(a)...

Žbirka nosil a nosí napríklad takéto guľatejšie alebo aj takéto štipku hranatejšie. Podstatný je ten mostík hore.

Myslím také tričko, čo vyzerá, že je na upratovanie, ale v 80. rokoch a teraz už zase ho ženy nosia aj ako bežné či až nóbl oblečenie medzi ľudí, že nedbalá elegancia, uf.

Hodinky na retiazke do kapsičky na veste sú classy, to áno. Ale tak skoro z nich nebude trend. Či? Z digitálok momentálne trend je.

spomalená bublinka povedal(a)...

no neviem neviem vážení. som nedávno mala pocit, že polovica všvu a hipsterstva všeobecne nosí také cibulové hodinky.
na šupke ich mali dvaja v ročníku a potom sa to stupňovalo. ale je pravda, že niektoré baby ich nosia na krku, asi pochopili, že vesta je nééé :)
zato levom spomenuté módne trendy som nevidela ešte. ale je pravda, že ja sa pohybujem v podivnej spoločnosti.

Sezka povedal(a)...

hm, dufam, ze sa nevrati trval a neonove farby na oci, vypchavky na ramena a plesnive rifle ako v kamarat do deste

Lev bez hrivy povedal(a)...

s.b. - Nemusí ísť u Teba o podivnú spoločnosť. Máme prosto iné okruhy, v ktorých sa pohybujeme. V mojom okolí vreckové hodinky nosil jediný človek. Tvrdo trénoval elegantné otváranie, aby to vyzeralo štýlovo.

Sezka - Trvalú nepotrebujem, keďže nemám hrivu. Neónové farby na oči, to by som zvážil, na oslepovanie koristi by to mohlo byť dobré. Vypchávky na ramená LOL. Plesnivé rifle by som asi ešte niekde v brlohu našiel. Takže tieto nádejné trendy by som bral tak 50/50. Vďaka za tipy.

KS povedal(a)...

No hodinky na krk mám dvoje a sú krásne a mala som ich prvá, pch. Aj vestu mám jednu, ale vyzerám v nej dobre narozdiel od podaktorých, mám ju k dlhej košeli, no len by som tie hodinky nepchala do vrecka, lebo potom sa to vydúva a vyzerá to čudne.
Ale poznám vlastne jedného, čo nosí všakovaké kreácie, je totiž posadnutý vlastným vzhľadom, nie je ale hipster, len nepodarený šermiar (tvrdia iní šermiari, ja o šerme nič neviem) - ale nosí okrem iného aj vychádzkovú paličku. Vychádzkovú mám aj ja, ale veľmi sa nechodím vychádzať momentálne, takže leží ladom čoby ozdobný prvok obývačky.
No a tie neóny, tiež som si nevšimla, ale momentálne ma upozornili, že všetci nosia tričká neónových farieb, tak som to teda zaregistrovala už aj ja, no, je to nanajvýš pozoruhodné. Ja čakám, kedy príde do módy líčenie a la Abba, lebo napríklad na západe (no hej, naposledy som tam bola pred pár mesiacmi, všeličo sa mohlo zmeniť) je momentálne in sa nemaľovať temer vôbec, napr. na Silvestra sme boli na párty a všetky dámy v šatičkách a opätkoch a nenamaľované. Vyzeralo to dosť čudne, akoby nestihli alebo zabudli.

Riddick povedal(a)...

jáj, minule som jednu takú s odhaleným plecom videla v MHD. skoro som spadla zo stoličky, ale som nespadla, lebo som sedela.
to bola úplne čistá, uber-cool intelektuálka! oblečená ako z Flash dance, len štucne chýbali - biele rifličky, čierne ramienko podprdy, biele ramienko tielka a bledosivá mikina po frajerovi, ktorej odstrihla krk. zaručene tie mikiny tak vyrábajú, ale ona si ju iste kúpila za 30 evri :-p
ale pozor, aby nepôsobila ako zamrznutá zváračka, vzor nedbalej sofistikovanej intelektuálky vhodne dopĺňal voľný drdolový účes na hlave so spustenými "fúzmi" a hipsterské okuliare s čiernym rámom pre novú generáciu intelektuálov. len neviem prečo by som si mala na základe imidžu vytvoriť dojem, že slečna je prudko vzdelaná a inteligentná, keď podľa jej tváričky nemala ani toľko rokov, aby stihla mať spravenú maturitu a prečítané všetky rozprávky od Andersena :-p

Lev bez hrivy povedal(a)...

Uz Pavol Habera blahej pamati a Laco Lucenic tiez blahej pamati hovorili nadejnynm spevakom, ze im ich prejav neveria, ze su na to este prilis mladi.
Ale je to taky styl. :)

Riddick povedal(a)...

Lev, tým si ma chcel upozorniť, že som dievčinu hodnotila unáhlene a na základe predsudkov o jej veku? Díky.
No neviem, ale medzi spievaním a extenzívnym vzdelaním resp. múdrosťou (= nárokom pasovať sa za intelektuála) vidím trochu rozdiel ;-)
Mám známych, ktorí sú takí múdri, ako sa tá žabka tvárila - lenže tí majú raz toľko rokov (a viac).
Ale čo ja viem? Možno máš pravdu a stretla som geniálnu hipsterku, o ktorej ešte budem počuť ;-)
A vôbec, všetci súdime a hnusíme si niektorých ľudí na základe nesympatií - a oni si zase hnusia nás, často na základe ešte povrchnejších argumentov. Výčitky svedomia vo mne nevyvoláš ;-)

Lev bez hrivy povedal(a)...

Prave naopak. Chcel som tym povedat, ze si jej to oblecenie ako sposob vyjadrenia seba neverila opravnene. :) Je to trochu metafyzicke, takto to povedat, ved ona mozno len na seba v rychlosti hodila prve, co mala poruke, ale tejto moznosti davam pomerne malu pravdepodobnost. :)

Inac, osobne som uznaval aj hodnotenia Haberu a dokonca aj (inac saska) Lucenica, pokial ide o hudbu.

Riddick povedal(a)...

Už mi svitlo, kam si mieril kombináciou Habera, Lučenič - prvé kolá Superstar :-) Áno, pokiaľ ide o spevácke súťaže, väčšinou sa moje súdy zhodovali s Haberovými. Lučenič sa mi zdal viac alibistický.
Vidím, že som si tvoje slová vyložila inak (ironicky). Keď ich teraz čítam, znenie je rovnaké, ale význam iný. To sa stáva :-)
Mierili sme do toho istého terča. Že sedemnástka, ktorá sa hrá na ťažkú nezávislú intelektuálku, je rovnako trápno-smiešna ako keď sa obstarožná celebrita hrá na tínedžerku. Som rada, že si rozumieme ;-)