19. 7. 2011

Vážime si Hviezdoslava?

Priznám sa, nemám k nemu nijaký super pozitívny vzťah, ako ostatne mnohí ďalší praví Slováci. Hodiny slovenčiny urobili svoje. Ale raz darmo, je to vraj jeden špičkový slovenský básnik a svojich básnikov si národy vážia a oslavujú ho.

Aj my na Slovensku si vážime Hviezdoslava. Pomenúvame po ňom všeličo, napríklad súťaže, divadlá alebo ulice.

Dnešný článok na SME tvrdí, že verše Hviezdoslava miznú. Nie z kníh, tlačiarenská čerň zásadnejšie nevybledla, ale zo stĺpov na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

Ozaj, námestie.

Článok na konci tvrdí jednu zaujímavú vec, z ktorej som hneď vyskúšal levicu: "Hádaj, koľko je na Slovensku ulíc pomenovaných po Hviezdoslavovi?"

"Neviem... päťdesiat?"

"Ale kdeže, deväť!"

"To máš odkiaľ, takú somarinu?"

Teraz sa už sám smejem: "Na SME to píšu, tak to asi bude pravda."

A smejeme sa obaja.

V diskusii k článku sa už prišlo na to, že autorka opisovala... zo slovenskej Wikipédie!

No, neviem, čo na to Hviezdoslav, že ho pani/slečna Tkáčiková takto obrala o zaslúžené ulice. Ale viem, čo by na to povedal Gabriel Šipoš.

SPW tu chýba...


2 komentáre:

dusoft povedal(a)...

to je tak, ked sa nieco urobilo na natlak americkej ambasady, ktora to zafinancovala (a aby sa nepovedalo) oblozila peknym kamenim s napismi. ked uz sa ale o to ma niekto starat, tak zrazu neni koho.

Ewulina povedal(a)...

Vidno, ako autorka a jej podobní redaktori narábajú s informáciami. Povrchne.

Nevšimla si, že na Wikipédii je pod mini zoznamom text: "Tento článok je zatiaľ „výhonok“. Pomôž Wikipédii tým, že ho doplníš a rozšíriš."

Zdraví jeden z "redaktorov" slovenskej Wikipédie :-)

Eva