25. 8. 2009

Zaplatiť im za to, aby niečo urobili?

Myslím, že aj u nás nejaké sociálne dávky už boli/sú závislé na správaní oprávnených. Tuším vymeškané hodiny detí ovplyvňovali/-ujú to, či a koľko rodičia z niečoho dostanú?

Práve som naďabil na článok, podľa ktorého to skúšajú aj v New Yorku.

"... Opportunity NYC program, which pays poor people -- mostly single moms -- for a broad range of health, education, and work-related activities, everything from taking their kids to the dentist to getting a new job to attending parent-teacher conferences."

Stavím sa, že by niečo podobné fungovalo aj v slovenských osadách a ghetách. Len by sa platby museli poriadne premyslieť, aby to nebolo napľutím do jazera alebo naopak bezvýsledným rozdávaním.

Čo si o tom myslíte? Stálo by to za to?

Ale máme na to vôbec? Lebo tam v New Yorku to zatiaľ štát neplatí:

"A project of Bloomberg's Center for Economic Opportunity, Opportunity NYC is funded entirely by private philanthropies and is modeled after Opportunidades, a successful Mexican program that also uses "conditional cash transfers" -- the social-science term for welfare payments conditioned on "good behavior."

Fakt, mohla by to byť reálna cesta iná než ponúka vykotlaná kotrba?

2 komentáre:

dusoft povedal(a)...

realna cesta by boli aj komunitne centra na styl kibucov, kde by sa deti ucili ritualom slusneho pracujuceho cloveka a vyhybali vplyvom majoritnej casti osady, ktora sa akurat poflakuje).

bol to asi jediny dobry navrh od ANo, ktory hned v zarodku zrusili tlaky samotnych romov a dalsich mimovladiek (mnohi v tom urcite videli nekalu konkurenciu a odliv penazi).

Riddick povedal(a)...

ja neverím... naši sociálne slabší spoluobčania tmavšej pleti sú ako bezodné studne a už súčasný sociálny systém vedia využívať viac než dobre, toho sa nebojím. nie som fanúšik radikálov, ale súhlasím s Jozefom Karikom, aby sme si ako občania boli všetci rovní a tým pádom sa prestala bezhlavo dotovať a všemožne podporovať jedna skupina obyvateľstva, zatiaľ čo ostatné skupiny si musia na svoj chlieb každodenný tvrdo zarobiť a nikto sa ich nepýta, či im štát platí za to, že ich deti chodia do školy! toľko môj osobný názor.