29. 5. 2009

Obchodníci nepochopili

Nejaká organizácia slovenských obchodníkov rozbieha kampaň za to, aby Slováci nechodili nakupovať do zahraničia, i keď sú tam nákupy lacnejšie. Heslo je niečo v zmysle: nakupujte doma a podporte slovenských výrobcov, slovenských obchodníkov a štát.

Verím vlastným ušiam?

Verím, lebo táto hovadina nie je až taká veľká ako niektoré iné. Napriek tomu mnou otriasla, lebo od našich peňazíbažných obchodníkov by som očakával aspoň trochu reflexie.

Prečo by mal Slovák podporovať slovenského výrobcu? Nemal by radšej slovenský výrobca vyrábať tak, aby boli jeho výrobky konkurencieschopné bez odvolávania sa na národné záujmy?

Prečo by mal Slovák podporovať slovenského obchodníka? Nemal by sa slovenský obchodník radšej svojím fungovaním prispôsobiť realite?

A prečo by mal Slovák podporovať štát? Ten štát, ktorý ho dennodenne rukami svojich najvyšších bossov okráda? Ten štát, ktorý je tu akože preňho, mal by mu život uľahčovať ochranou života, zdravia a majetku, ale v skutočnosti mu ho komplikuje? Ten štát, ktorý aj svojimi debilne nastavenými pravidlami pre podnikanie zráža okrem iných i slovenských výrobcov a obchodníkov?

Sorry, ale keď na nákupe za 100 EUR môžno ušetriť tretinu, tak sa trojhodinový výlet za hranice (Maďarska, Rakúska, Česka, Poľska, podľa toho, čo je najbližšie a čo je v danej krajine lacné) väčšine Slovákov jednoznačne oplatí.

Nech sa všetci traja vyššieuvedení vinní škriabu vo vlasoch.


1 komentár:

Riddick povedal(a)...

Súhlas. Tiež som sa pri tých prvých pokusoch uškŕňala, že čo odo mňa chcú? Ja potrebujem ušetriť peniaze, tak idem do toho Maďarska, keď tam majú TO ISTÉ za nižšie ceny! V piatok večer je parkovisko pred Mosonským Tescom plné na prasknutie a všade vidíš len značky BA...
Teraz sa to síce začína vyrovnávať (forint posilňuje, či čo), ale stále sa nám oplatí.
V druhej vlne propagandy som si všimla, že veľké obchody zmenili taktiku a vycapili bilbordy s tým, že "u nás za lacnejšie" a "u nás rovnaké ceny ako v Maďarsku" a podobne... aj tak tomu príliš neverím, ale budiž. Smutné na tom je, že podľa mňa tie nižšie ceny dosahujú zase len ožobračovaním domácich výrobcov. Je všeobecne známe, že hypermarkety si diktujú podmienky, aby si potom nahadzovali astronomické marže...