12. 1. 2009

Ako vám chutí juro?

Nie, v titulku nie je pravopisná chyba. Juro alias euro.

Priznám sa, mne zatiaľ veľmi nechutí.

Po prvé, zatiaľ ešte stále míňam koruny, čo sa mi v peňaženke snáď liahnu (viem, mnohí by takú portmonku chceli, ale nebojte sa, to je len môj dojem, že sa liahnu). Takže jurom som moc neplatil.

Po druhé, ceny v jurách sú strašne zradné. Halier hore, halier dole (zväčša hore) a v skutočnosti je to korunka ku korunke. Ledva sme sa naučili brániť proti psychologickým trikom typu "19,50 je desať a niečo", máme tu situáciu, keď na každom "halieri" záleží. Každý cent má váhu centov.

Po tretie, myslieť v jurách ešte dlho nebudeme. V obchode sa snažím uvedomovať si ako prvú novú cenu, potom odhadnúť, koľko to asi je, potom pozerám cenu v korunách. úspešnosť je zatiaľ dosť biedna, rozptyl aj plus mínus dvadsať percent. Menej číselne zdatní ľudia musia trpieť. Buď trpia teraz alebo budú trpieť neskôr, keď duálne zobrazovanie zmizne.

Levica mi dnes volala, že potrebuje niečo prekopírovať, v školskej kopírke. Aby som sa nesmial, ale že jej sa to zdá nejak veľa. Že chce prekopírovať 250 strán a za jednu pýtajú 13 centov. No sakra, krát tridsať, to je asi 3,90 za stranu, tisícka adios... pozerám, že kopírovanie od mojich VŠ čias riadne podražilo. Žeby papier? Žeby toner?

Alebo žeby hm?


5 komentárov:

S. povedal(a)...

oni su v tych kopirkach nenazrani uz dost dlho. ja som si radsej kupila tlaciaren aj s kopirkou na doma.

a juro asi nebude nikdy ok, ale pride den, ked nas to uz vobec nebude zaujimat, proste to tak bude a nikto si uz na fialoveho andreja hlinku a na ostatnych ani nespomenie.

germa povedal(a)...

Po tretie, myslieť v jurách ešte dlho nebudeme - ale niektorí konečne budú nútení začať aspoň trochu myslieť :)

Pavel Chalmovianský povedal(a)...

nuž videl som ľudí v Rakúsku, ktorí aj po piatich rokoch od zavedenia jurošov prepočitavali na šilingy...

Anonymný povedal(a)...

aj tu vo fr su este stale ceny aj vo frankoch, a mas pravdu, zradne su tie vody jura!!!

Lev bez hrivy povedal(a)...

No, vidim, ze na tom nie som uplne najhorsie. :-) Zatial. :-D