7. 10. 2008

Dojížďáci na vysokej nohe

Vždy som chcel vyskúšať čínu. Dlhé roky pre mňa jedlá orientálnej kuchyne zostávali neodomknutou truhlicou. Až levica ju odomkla a už sa mi ju nikdy nepodarilo zavrieť.

Keď mám nóbl náladu, idem do čínskej reštaurácie. Keď som hladný ako vlk, idem do čínskeho bufetu.

Jeden je teraz na mieste bývalých potravín Hviezda v Bratislave. Po revolúcii boli jednou z prvých večierok, potom tuším dokonca jednými z prvých non-stop potravín. Dnes v presne tých istých priestoroch sídli čínsky bufet.

Kung pao s ryžou za necelé tri eurá.

Sediac v zadnej časti a vychutnávajúc pravé búrske oriešky, pozoroval som dvoch ľudí, ktorí len tak sedeli pri stole a nejedli.

Spredu prišli dve mladé levice, odložili tácky s napoly dojedenými jedlami a odišli. Dvaja ľudia z predchádzajúceho odstavca sa zdvihli, prišli k stojanu, vzali nedojedené porcie a vrátili sa k svojmu stolu.

Zjedli všetko.

Odložili taniere.

A čakali na ďalšie chody.

Aký paradox! Tak dlho bola pre mňa čína symbolom prepychu. A teraz sa nielen dozvedám z amerických filmov, že čína v papieri je úplne zakladný take-away, ale dojížďáci ju aj elegantne dorážajú.

"To pivo už nebudete?"

Nie, nespýtali sa ma to, ale hlavou mi to blesklo.


8 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

tak tu unas, v nasom regione rastu cinske "restiky" ako huby po dazdi -zjedz kolko vladzes za 12 eur -svedske stoly, boli sme raz, ale pre mna prvy posledny, je to tu pracovna penazi, 95% personalu su ilegalny pristahovalci, ktori pracuju za to, ze maju kde byvat anejake mizerne vreckove, vsetko je smazene, prazene, no nic moc a navyse tu najdes zabie stehna, neviem odkedy su zabie stehna cinska specialita! takze tu cinska "restauracia" nema nic spolocne s noblesou
dobru cinu -take away mali v susednom meste v UK, tam sa oplatilo objednat jedlo, hoci si ho jedol doma, ked ideme do UK, tak ritual je, ze drahy si aspon raz objedna cinu z tohoto "butiku" a este sa nestalo, ze by nebol spokojny :) u nas som neskusala cinu, ale pockat, raz sme boli v cinskej, este kedysi v Nitre, ani neviem, ci este ta restauracia funguje, nebolo to az take hrozne, ale to je uz roky (viac ako 10 rokov)

Lev bez hrivy povedal(a)...

K ilegalnym pristahovalcom... Bol som raz v cine s kamaratom, ktory do tej konkretnej chodi pravidelne. Pochvaloval si rychlu obsluhu, ale prave ten den to bola strasna bieda. Nikde nikto. Hromzil: "Ja neviem, zeby imigrany urad robil raziu?"

Anonymný povedal(a)...

lev, tak tu robili raziu prvy krat, ilegalnych poslali domov na lietadle, vymenil sa majitela o pol roka posielali tych istych ilegalnych naspat do ciny!! je to tu jedna velka mafia a s cinskymi specialitami to ma naozaj maloco, ked som stretavala majitelov pravidelne v metre, tak na voziku im svietilo sest 30 litrovych kanistrov oleja, plus nejake drobnosti, to som ich stretavala minimalne dva krat do mesiaca :) takze tak je to tuto u nas s cinskymi restauraciami :) ale malej sa pacilo, ked bola s tatinom sama, mohla jest s palickami :)

Kozo povedal(a)...

Jáááááj Hviezda. Zatlacim si slzu v oku. Neraz sme sa tam, blahej pamati, v noci trepali na nákup nočákom. A prípadne ešte do "drevenej dediny" na pivo. Aj keď to nemá súvis s článkom žiadny, musel som napísať. Prepáč.

Blueska povedal(a)...

Rozmýšľam, či by ich slovenský bufetár nechal, či vyprevadil von.
A inak mne čína chutí a ryža naozaj nie je zlepená.
A spomínam si ešte na jeden článok Zuzky http://subova.blog.sme.sk/c/142954/Odpocute-v-cinskom-bistre.html

Lev bez hrivy povedal(a)...

Polepetko: Ale vsak si pis... suvis to ma, lebo vsak vieme, ze Hviezda. - A dobre to maju napisane na F4: kazdy o tom svojom. :-)

Lev bez hrivy povedal(a)...

Blueska: Vyvedenie zavisi od toho, ci odhanaju klientelu alebo nie a od toho, ci je napriek nim dost klientely. Tu jej zatial dost je, tazko najst volny stol na sedenie a jedenie. :-)

w-abt povedal(a)...

"tazko najst volny stol na sedenie a jedenie. :-)" presne tak to tam vyzeralo ako za starých čias v čase obeda. Možno je to o tom istom, môj príbeh sa stal na začiatku Vysokej... Už mi je fajn..... :)