26. 9. 2008

Raz sa to musí podariť (busové blues)

Neviem, či viete, ako v Bratislave funguje MHD. Myslím po novom, od redukcie liniek.

Už nie sú linky odvšadiaľ všade, ale len odniekiaľ niekam. Rôzne sa pretínajú alebo na mnohých úsekoch idú chvíľku spolu.

Od cestujúcich sa v tomto systéme očakáva, že sa pripravia na plánovanú trasu a vhodne prestúpia. Od autobusov sa očakáva, že na zastávkach umožnia prestúpiť.

Mnohé zastávky umožňujú bezpečné zastavenie dvoch harmoník za sebou. Často aj predná harmonika čaká, kým ľudia zo zadnej prebehnú do prednej. Tak by to malo byť.

Nie je to tak vždy.

Dnes som dobiehal na zastávku spredu, šofér ma musel vidieť. Klasika - zatvoril mi dvere pred nosom. Odchádza.

Vidím: stojí za ním druhý autobus, ktorý ide na tú istú ďalšiu zastávku. Prebieham, nastupujem do predných dverí, kde je tlačenica, na rozdiel od zvyšku autobusu.

Aj tento autobus sa pohol, prichádza na ďalšiu zastávku, kde ten "môj" už stál. Vyskakujem, prebieham, ešte púšťam pár ľudí pred seba. Autobus už zvoní ako o dušu spasenú. Mierne ma to znervózni a štrajchnem človeku pred sebou do achilovky. Nič moc.

"Pardon."
"To nič."

Mlčím.

"Už ho takto naháňam tretiu zastávku."

Ahá, tak preto bola pri predných dverách pred chvíľou taká tlačenica. Naháňači sa vždy nahrnuli do predných dverí nasledujúceho autobusu. Uvedomím si aj ďalšiu súvislosť:

"No vidíte, to ste ešte mali jednu zastávku v zásobe."

Zasmiali sme sa. Pravda, trochu horko.


6 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

mna v suvislosti s tvojim clànkom, neviem preco prave tato asociacia, napadlo toto:
clovek si zvykne na vsetko, aj na smrt :(
palculienka

Pecosita povedal(a)...

tak toto mi fakt nechyba, ale spominam si na to piar, ked sa redukcia liniek zavadzala, ze vlastne ake to bude fasa, lebo ludia vlastne budu travit menej casu v busoch a blabla...

radsej nechcem pomysliet, ako takto nahanaju a prebiehaju medzi autobusmi ludia, ktorych pohybove schopnosti su nejakym sposobom obmedzene. no sila :(

Lev bez hrivy povedal(a)...

Menej casu v busoch nie, ten je v podstate rovnaky. Malo sa menej casu stravit cakanim na ten spravny bus. Realne, mozno to tak dokonca v priemere je. Pravda, vsetko by fungovalo este lepsie, keby vodici cakali, ako by sa ocakavalo. Ale ved niektori vodici (alebo niekedy) necakaju, ani ked vidia cloveka bezat... naopak viem, ze niektori (alebo niekedy) cakaju. Je to to iste stale. :-(

Kozo povedal(a)...

Neviem, či poznáš, ale mňa napadlo: ... a jednou se to musí podařit, alespoň, alespoň jednomu z nás ...

pollux povedal(a)...

Nejaká zmena dopravy nastala?? Však som teraz behal pár dní po Ba a nezaregistroval som.Na margo čakania. Počas mojej Švajčiarskej etapy pred pár rokmi som utrpel pozitívny šok. Zurich.Na zastávku prichádza môj spoj.Som cca 30 metrov.Kufor, ruksak, taška, bežím o dušu spasenú.A šofér už z dialky na mňa kýva niečo v zmysle. Klúúúúd, nebež, zj beš sa. Tak som pekne spomalil a rozumným krokom sa dotrepal do busu. Nikoho to nesralo.Som sa cítil ako Alenka v krajine zázrakov

Lev bez hrivy povedal(a)...

Pollux: No však čo by získali? Pár sekúnd, ktoré potom aj tak možno prestoja na najbližšom semafore. Len zriedkakedy sa v autobuse nachádza niekto, komu ide o každú sekundu. Keby si to ľudia aj uvedomili, to by bol pokrok.