26. 8. 2008

Vzali nám ho?

Levica bola včera rozrušená. Bavili sme sa o cenách potravín. Vraj neskutočne stúpli a v obchode si to uvedomila napriek tomu, že chodíme nakupovať relatívne často.

Som zvedavý na oficiálne čísla, keď zase NBS alebo Štatistický úrad nejaké vydajú.

Každopádne pokiaľ sa potvrdí, že v potravinovej časti spotrebiteľského koša došlo k nárastu, napadá mi okram celosvetového rastu cien potravinových komodít ešte jedno vysvetlenie.

V júni sa pán priemer vyhrážal postihmi zdražovateľom pri prechode na euro. Keďže po zavedení duálneho oceňovania už priestor na zdražovanie nebude, resp. bude ho poznať v eurových položkách, je treba konať rýchlo. Zdražiť čím skôr, aby sa predpokladané zvýšenie cien urobilo predtým, než to bude poznať, či dokonca trestné.

Chce pán priemer naše dobro? Chce? Možno ho už má, možno nám ho už vzal.

1 komentár:

palculienka povedal(a)...

lev, poznam jedného, vysokoskolsky vzdelaného cloveka, ktory sa so mnou a zvyskom znamych (fr) hàdal, ze vàm (teda Slovàkom) po zavedeni eura bude lepsie :) Frantici sa mu snazili vysvetlit ako to dopadlo tunak, ale on nic, stàle veri tomu, ze zdrazovat sa nebude a vsetko zostane po starom, len mena bude inà ;) a je takych asi viac, jeho silny argument bol: moj syn pracuje vonku, takto nebude tratit na vymene valùt!!! tak tym pàdom bude vsetkym euro mena prinosom :) len tolko, dvihala sa mi zlc, pri takych reciach, ale nedal si vysvetlit, ze zdrazovat sa bude, aj ked nie hned (ako pises, zdrazuje sa pred) a im bude lepsie :) zelàm vàm hladky prechod na euro menu