18. 3. 2008

Stranícke vlhko na Slovensku

Mám taký pocit, že slovenská politická scéna ide od desiatich k piatim. Presnejšie, od piatich k nule. Alebo ešte skôr do mínusu.

Včera bol zverejnený prieskum volebných preferencií na marec. Vezmem jeho favoritov zaradom:

1. Smer-SD 42,8% - o Hranolčekovej strane sa neoplatí stratiť ďalšie slovo, nadávok sú plné nielen internet a tlač, ale aj reči ľudí, s ktorými sa bežne stýkam. Moje okolie je tak strašne vychýlené oproti slovenskému normálu, že nechápem, kde Smer tých vyše 40% berie...

2. SDKÚ-DS 14,7% - v poslednej dobe mám pocit, že táto strana má ešte stále viac ako 10% nie vďaka, ale napriek svojmu vedeniu. V podstate je to značka, ktorá má zvuk. Ale ešte zopár takých skvelých vystúpení ako včera a bude vymaľované. (Prosím pekne, nie som ani priaznivcom bratislavskej skupinky, len súhlasím s komentátormi, že SDKÚ v poslednej dobe hnije ako porast na prízemí pralesa.)

3. SNS 13,8% - Slota & Rafaj na čele, opäť úplne stačí na vytvorenie si obrázku o krčmovom diletantizme strany, ktorému skvelo sekunduje kofa z trhu.

4. SMK 8,9% - v posledných voľbách temer 12%, dnes len 2/3 asi 3/4, podobne ako v predchádzajúcich prieskumoch. Uniká mi logika výmeny relatívne umierneného Bugára, ktorý bol schopný pritiahnuť aj Nemaďarov, za militantnejšieho Csákyho.

5. ĽS-HZDS 8,1% - a do tretice vládna koalícia. Veľký Mufty, ktorý sa vždy vráti ako nejaký zombie, hoviadko božie Urbáni, ktorý vytára aj to, čo nevie - a napriek tomu ešte prežívajú...

6. KDH 6,9% - "úspešne" rozdelená odchodom štyroch jakobínov a paralyzovaná Hrušovského veterníkovými spôsobmi - nulová iniciatíva v zásadných rozhodnutiach plus imidžové presadzovanie vecí, ktoré nemajú šancu na úspech a v dôsledku aj nulový vplyv na pozitívny imidž.

7. KSS 2,5% - oh, god...

Nevravte mi, že mám za dva roky voliť trebárs Palka... doteraz som vždy využil svoje volebné právo a dokonca som párkrát bol so svojím rozhodnutím spokojný, aj keď moji nie vždy vyhrali, ale toto vyzerá byť... pomôžte mi nejakým slovom... v piči?

P.S. Viete o mne, že som ináč celkom slušný lev, ale toto je mimo moju kontrolu. Je to mimo moju kontrolu. Je to mimo moju kontrolu. ... (Valmontova mantra)





6 komentárov:

pollux povedal(a)...

Haha. Lev. To sa nám dnes rovnako snívalo či čo? Tiež som vstal s tý m ,že musím hned vyflusnúť a opluť slovenskú politickú scénu. A ty si ju oplul podrobnejšie.Good!

Blueska povedal(a)...

Minule mi ktosi povedal, že som šťastný človek, ak sa nevyznám v politike :o)

Lev bez hrivy povedal(a)...

Pollux: Co mam na to povedat? Ze mne osobne to nepomohlo. Zahresil som si a som tam, kde som bol.

Blueska: Mam vsak obavu, ze sa v nej nevyznam ani ja. Potom by som mozno nebol az taky rozcarovany, ale snad aj spokojny, ze sucasna sucasnost je skor lepsia zo vsetkych moznych sucasnosti a ze vyvoj mohol pokracovat aj horsie... :-(

Anonymný povedal(a)...

tak toto bolo veľmi pekne napísané :) normálne som sa potešil :)

Pavel Chalmovianský povedal(a)...

nuz, keby sa to dalo pocut, zatlieskam za to hodnotenie

Lev bez hrivy povedal(a)...

Nedá sa. Si mi pripomenul jeden vtip:
============================
Marienka je smutná. Janko ju skúša utešovať, ale nedarí sa mu to. Naveľa Marienka rozkročí nohy a vraví:
- Janko, strč mi tam prst!
Janko strčí.
- Janko, strč ešte jeden!
Janko strčí.
- A teraz celú ruku!
Janko strčí celú ruku.
- A teraz druhú!
Janko strčí aj druhú.
- Janko, a teraz zatlieskaj.
- Marienka, nemôžem, nedá sa.
- No vidíš! A všetci mi vravia, že ju mám veľkú!